De Autorieteit Persoonsgegevens kwam gisteren met het nieuws naar buiten dat de diensten die Google levert aan scholen niet voldoen aan de Europese privacywet. Volgens de toezichthouder is het te onduidelijk wat Google precies doet met metadata, zoals wanneer een kind precies inlogt en of het vooral Gmail of toch Classroom gebruikt om te communiceren. De toezichthouder adviseert daarom maar even helemaal te stoppen met het gebruik ervan. Voor Alberdingk Thijm Scholen kwam dit niet als een verrassing. Er wordt al sinds het begin van de pandemie geadviseerd zoveel mogelijk te werken met Microsoft Office, ook omdat daarin ondersteuning door het ICT Service Centre wordt aangbeboden.
 

 Meeste instellingen gebruiken veilige diensten

Begin dit jaar maakte 45% van de basisscholen en 32% van de middelbare scholen gebruik van Google, blijkt uit cijfers van Kennisnet. Daarmee is Google populairder dan Apple, maar moet het nog wel Microsoft voor zich dulden, dat zelfs door respectievelijk 79% en 83% van de instellingen wordt gebruikt. Herman RIgter, directeur ICT van Alberdingk Thijm Scholen: 'Het zal voorkomen dat enkele docenten wel met Google diensten werken. Er moest in maart 2020 zo snel worden omgeschakeld en Microfsoft Office werkte bij aanvang nog niet helemaal naar behoren. Dit is heel snel aangepast en de de meeste scholen zijn inmiddels hierop over geschakeld.'

 
 

Voor Alberdingk Thijm Scholen kwam dit niet als een verrassing. Er wordt al sinds het begin van de pandemie geadviseerd zoveel mogelijk te werken met Microsoft Office, ook omdat daarin ondersteuning door het ICT Service Centre wordt aangbeboden.