• International Mindedness
  • Basisonderwijs

0c44f90f 244d 4e9b 9917 1d705311772f copy

Het zal je maar gebeuren, dat je samen met klasgenoten een bezoek mag brengen aan leeftijdsgenoten, hun familie en hun school in Zweden! Dit avontuur was, dankzij de Erasmus+ Consortium Accreditatie die Alberdingk Thijm Scholen heeft, weggelegd voor Lena, Luca, Phileine en Sacha. Deze leerlingen van tweetalige basisschool de Junior Campus in Hilversum mochten begeleid door leerkrachten Kim en Sarah op studiereis naar Stockholm.

Aanleiding voor de trip naar Zweden was het eerdere bezoek dat het team van leerkrachten van de Junior Campus in 2023 bracht aan de Futuraskolan International School of Stockholm, met als doel ervaringen uit te wisselen met en te leren van een andere school met tweetalig onderwijs. De leerlingenreis was een vervolg hierop.

School uit, pyjama aan
Voor de leerlingen was het een groot avontuur; zonder je ouders op reis zijn, verblijven in een ander gezin en les krijgen op een andere school. Lena vertelt: “Het was leuk om mee te mogen en bijzonder om eens een andere school te zien want ik zit al vanaf de kleuters op de Junior Campus.” Sacha vult aan: “Je krijgt er een soort van nieuwe familie bij…” Luca: “Ja en het is ook echt heel anders in Zweden. Als je uit school komt, doe je meteen je pyjama aan. En de ouders lopen als ze thuis zijn ook de hele dag in hun pyjama. Je moet je weer omkleden als je de deur uitgaat.” Ook Phileine vond het spannend, in een ander gezin zonder haar ouders, maar ze heeft geleerd dat ze dit gewoon durft en kan. “En ik heb gezien dat de Zweden veel van snoep houden. Op zaterdag mocht je zoveel snoep eten als je lustte.”

thumbnail 1 5e6d1440 3677 4ff8 b012 ecf2a4afecc3

Per vak een andere leerkracht
Het onderwijs in Zweden is anders dan op de Junior Campus vertellen de vier. “De leerkrachten praten heel veel en de leerlingen maken dan aantekeningen in een notitieboekje.” Per vak hebben de Zweedse kinderen een andere leerkracht en ze hebben ook andere vakken zoals techniek en godsdienstles, maar ook vakken die hetzelfde zijn zoals taal en gym. Net als op de Junior Campus werken de leerlingen op een Chromebook, maar ze hebben geen koptelefoons dus ze mogen alleen werken zonder geluid. Luca merkt op: “Hoewel het er veel strenger is dan bij ons zijn de leerlingen in Stockholm wel heel blij.”
Een ander groot verschil is dat de leerlingen op school lunchen. Niet zoals op de Junior Campus met een meegebrachte lunch, maar in een kantine met een zelfbedieningsbuffet. Phileine: “Dat was écht heel lekker!” Afgelopen week hebben Lena, Luca, Phileine en Sacha tot besluit van de reis op school een presentatie gegeven over wat ze hebben geleerd in Zweden.

Erasmus+ Accreditatie
Het bezoek van de Junior Campus aan Stockholm is gesubsidieerd vanuit de officiële Erasmus+ Accreditatie die Alberdingk Thijm Scholen sinds 1 februari 2022 heeft; een erkenning voor de internationale activiteiten en samenwerkingsprojecten van onze organisatie. Internationalisering is een vaste waarde in het beleidsplan van Alberdingk Thijm Scholen. Daaronder vallen thema's als multilingualism, intercultural understanding en global engagement. De reis naar Zweden paste hier dus goed bij.

 

 logo-accreditatie-2.jpeg