• Voortgezet Onderwijs
  • Werken in het onderwijs

Tara Sikking laat zien dat nieuwe manier van lesgeven werkt

Tara Sikking, docent Nederlands op het Alberdingk Thijm College, heeft afgelopen donderdag de talentprijs ontvangen voor beste onderzoek onder alle talenstudenten van de Hogeschool Utrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag, een certificaat en een mooie bos bloemen. Tara Sikking startte - na een carrière als juriste - een zij-instroomtraject bij Alberdingk Thijm Scholen en heeft met dit afstudeeronderzoek cum laude haar bevoegdheid Nederlands gehaald en een mooie prijs in de wacht gesleept.
 
 

Haar onderzoek gaat over formatief evalueren; een nieuwe manier van lesgeven waarbij je tijdens de les continu checkt of de leerling de lesstof begrijpt. Dit is in tegenstelling tot summatief toetsen waarbij je pas achteraf evalueert of de leerlingen voldoende hebben geleerd. Tara Sikking: 'Voor mijn onderzoek heb ik een lessenserie Begrijpend lezen ontwikkeld voor havo 2 met alle formatieve elementen erin. Uit de evaluatie is gebleken dat leerlingen actiever waren in de les, meer vragen stelden en elkaar gerichte feedback konden geven.' Ook andere docenten van het Alberdingk Thijm College passen activiteiten van deze manier van lesgeven toe. 'Tara Sikking is hiermee een vliegwiel voor het ontwikkelen van formatief evalueren op het Alberdingk Thijm College,' aldus conrector Onderwijs van het ATC in het juryrapport.

Nationale OnderwijsTopTalentprijs 2021

Tara is tevens in de landelijke race voor de OnderwijsTopTalentprijs 2021. De 25 beste (onlangs afgestudeerde) docenten zijn donderdag 7 oktober in Amersfoort bij de prijsuitreiking aanwezig. Minister Arie Slob (Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) zal hier de prijzen uitreiken.