• Basisonderwijs
  • Werken in het onderwijs

Mooie studentenbaan in het onderwijs

'Ik zit voor mijn studie veel achter de computer, misschien wel iets te veel, dan is dit een hele mooie afwisseling.'
Grinniken, stabiel, binnenvaartschipper, pijler en Nieuwe Hollandse Waterlinie, allemaal woorden uit Nieuwsbegrip; de leesmethode die in groep 8 van de Titus Brandsmaschool wordt gebruikt. Vandaag staat een nieuwsbericht over de verwijdering van de Boogbrug bij Vianen op de agenda van Danian (18) en Selahattin (12). Ze lezen om de beurt een stuk van de tekst voor. De woorden die Selahattin moeilijk vindt, zijn omcirkeld en worden uitgelegd. Selahattin komt uit Turkije en woont nog niet zo lang in Nederland, hij krijgt daarom extra taalbegeleiding van Danian, eerstejaars student Informatica. 

Taalspecialist

Danian is twee ochtenden per week op de Titus Brandsmaschool en begeleidt naast Selahattin uit groep 8, nog twee leerlingen uit groep 4, een leerling uit groep 6 en vanaf volgende week komt er nog een leerling bij. Op dinsdag doet hij dat samen met Joscha van Oorschot - een van de taalspecialisten van het Nuyens Instituut - en op de andere dag begeleidt hij de leerlingen zelfstandig. Inmiddels heeft Alberdingk Thijm Scholen vijf enthousiaste studenten die op verschillende scholen wat extra's verdienen met een zinvolle activiteit. Danian: 'Ik zit voor mijn studie veel achter de computer, misschien wel iets te veel, dan is dit een hele mooie afwisseling. In het begin vind ik het nog best spannend omdat je de kinderen nog helemaal niet kent, ze hebben tijd nodig voordat ze durven te praten. Maar na een tijdje krijg je een band en worden ze losser. Dat is heel leuk om te ervaren.' Van de taalspecialist leert Danian technieken zoals het gebruik van spelletjes. 'Memory is een goede manier om moeilijke woorden te leren,' ontdekte Danian.

Afgebakende opdrachten

De studenten krijgen duidelijke afgebakende opdrachten mee die ze met de kinderen kunnen doen. Een onderwijs achtergrond is niet per se noodzakelijk, als je het maar leuk vindt om met kinderen te werken. De vraag is of Danian nog steeds blij is met zijn studiekeuze, of misschien inmiddels toch ook enige onderwijsambities heeft? 'Nee dat niet, ik weet nog niet wat ik later wil gaan doen, maar ik zie mezelf niet voor een klas staan.'