• International Mindedness
  • Voortgezet Onderwijs

Leerlingen Laar & Berg volgen workshops en live debat over Amerikaanse verkiezingsavond op school

 Op Laar & Berg kwamen op dinsdagavond, 3 november, ruim veertig bovenbouwleerlingen en een groep docenten bij elkaar om te leren en discussiëren over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De avond werd afgetrapt met een echt Amerikaans diner van pizza en cola. Vervolgens volgden de leerlingen workshops over het Amerikaanse kiessysteem, protestmuziek, politieke beeldvorming en de totstandkoming van het Amerikaanse kiesstelsel wat allemaal leidt tot de verkiezingen van die nacht. Thomas Doets: “Ik snap eindelijk hoe het stemmen werkt in Amerika!”.

 Amerikaanse gastsprekers

De avond werd vervolgd met een paneldiscussie waaraan drie Amerikaanse gasten deelnamen. Zij vertelden meer over het proces van stemmen, maar deelden ook hun persoonlijke ervaringen van de afgelopen jaren. Met name de zorgen die zij zich maken en de manier waarop de polarisatie tussen Biden en Trump zorgt voor verdeling binnen families en groepen vrienden, maakte veel indruk. De vragen van de leerlingen bleven maar komen over onderwerpen als, wat de reden is om bijvoorbeeld helemaal niet te stemmen, of dat het beter zou zijn om een kiessysteem zoals in Nederland te hebben, een derde partij naast Republikeinen en Democraten tot de vraag van Eveline Duijster: “Zag je Trump de afgelopen vier jaar als jouw president?”, waarop de panelleden unaniem ‘no’ antwoordden.

 

 Verschillende Amerikaanse nieuwszenders

Het debat werd vanuit verschillende nieuwszenders gevolgd om een genuanceerd beeld te geven, totdat het laat werd en het tijd werd om naar huis te gaan om te slapen of voor de ‘diehards’ om thuis de exit poll verder te volgen.

Leerling Daniel Hekkelman: “Het was een erg leuke avond met interessante paneldiscussie. We kregen zowel informatie als konden meningen uitwisselen met de Amerikaanse gasten.” Britt Doets, vult aan: “Het is interessant om erover na te denken op wie je zou stemmen als Biden en Trump lijsttrekker zouden zijn bij Nederlandse verkiezingen.”